آیا تاسیس مطب در ملک اداری می تواند ایجاد امتیاز حق کسب و پیشه بنماید؟
در واقع در استثناء قائل شدن برای این مشاغل خاص باعثشده آنها را در شرایط صنفی خاصی قرار دهد. به این ترتیب که حق کسب و پیشه (سرقفلی) به آنها تعلق نمی گیرد. البته استثناء هایی در این مورد وجود داشته که تفسیر متفاوتی از قوانین مرتبط با برخی از مشاغل وابسته دیده شده است.
آیا عوارض کسب و پیشه به مطب ها تعلق می گیرد؟
قانونگذار به هدف سهولت دسترسی به این خدمات تسهیلاتی قائل شده تا خدمت رسانی به مردم راحت تر باشد. بخشی از این تسهیلات شامل تعلق نگرفتن عوارضی مانند عوارض مرتبط به شهرداری ها و … می باشد. در واقع مطب هایی که در ملک مسکونی تاسیس می شوند، حکم یک محل مسکونی را دارند نه محل کسب و پیشه را اما اجازه دارند جهت ارایه خدمات ضمن رعایت
آیین نامه نظام پزشکی در مورد تابلو اقدام به نصب تابلو نمایند.
آیا شهرداری ها حق طلب عوارض از مطب ها را دارند؟
هر مطبی چه در ملک مسکونی و چه در ملک اداری و … صرفا به میزان و در مواردی که قانون تعیین کرده است موظف به پرداخت عوارض است.
عوارض کسب و پیشه به مطب ها و مراکز درمان تعلق نمی گیرد حتی اگر در ملک اداری باشند. اما به هرحال هر ملکی باید عوارض عمومی شهری مانند نوسازی را پرداخت نماید.
توجه داشته باشید که در واقع پزشکان و … بابت فعالیت شغلی خود ملزم به پرداخت مالیات هستند بنابراین بابت درآمدی که دارند، سهمی هم در جهت اداره و پیشرفت شهر و کشور می پردازند.
اما گاه شهرداری ها اقدام به اخذ عوارض و تحمیل شرایط برای مطب ها می کنند که وجاهت قانونی ندارد. مثلا
الزام به داشتن پارکینگ برای پزشکان که معمولا با شکایت به دیوان عدالت اداری چنین اقداماتی خنثی می شوند.
آیا الزام به تاسیس مطب در ملک اداری وجود دارد؟
چه عوارض خاصی هست که از سوی پزشکان و حرفه های وابسته به شهرداری پرداخت شود؟
مهمترین اینها ، عوارض دفع پسماند عفونی و پسماند های خاص مراکز درمانی است که یا باید به شرکت های معتبر سپرده شود و یا اگر شهرداری دفع آن ها را به شکلی متمایز از پسماند های عمومی به عهده داشته باشد، بابت آن حق اخذ عوارض ویژه ای خواهد داشت. به این منظور نیاز مند ارایه
قرارداد دفع زباله خواهید بود.
عوارض خاص منطقه ای نیز زمانی قابل اخذ هستند که برای منطقه خاص، خدمات خاص و متفاوتی از آنچه در بقیه نقاط کشور رایج است ارایه شود.
مثلا اگر مطب شما در محلی باشد که برای خدمات شهری آن ایجاد مسیر ها و ابزار خاصی لازم باشد، ارایه دهنده این خدمات خاص می تواند با تصویب شوراء های محلی، اقدام به اخذ عوارض ویژه از شما نماید.
اصولا
ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده برقراری عوارض بر ارائه دهنده خدماتی که مشمول این قانون هستند را ممنوع کرده است. اما خروج شاغلین صنف پزشکی از این قانون باعث شده دست شورا ها در اعمال عوارض خاص باز باشد. اما، بر اساس همین ماده، شوراها مجاز به تعیین عوارض خاص و محلی هستند. بنابراین برای خدماتی که براساس قانون شهرداری های تمام نقاط کشور موظف به ارایه خدمت باشند، شورا های محلی مجاز به برقراری عوارض جداگانه نیستند!
آیا شهرداری حق مداخله در نحوه فعالیت مطب ها را دارد؟
اگر فعالیت مطب مخل نظم عمومی معابر شود، یا اگر دستکاری ای در بنای ملک و ساختمان صورت گرفته باشد که بر استحکام تاثیر بگذارد و خطری از نظر قواعد شهرسازی ایجاد کند، ضابطین شهرداری میتوانند مساله را به کمسیون های مرتبط ارجاع دهند.
در غیر این صورت مداخله در مورد نحوه خدمت رسانی و حتی تغییر کاربری فضاهای داخل ملک، خارج از شرح وظایف و اختیارات
شهرداری ها خواهد بود.