الاینر ها و الاینر تراپی سال های زیادی است که در دنیای ارتودنسی به رسمیت شناخته شده است و بیماران زیادی با الاینر ها درمان شده اند. به عنوان یک متخصص ارتودنسی اعتقاد دارم در صورت انتخاب کیس (بیمار) مناسب برای الاینر تراپی می توان نتایج قابل قبول از نظر هم بیمار و هم متخصص ارتودنسی را انتظار داشت و به آن دست یافت. نمونه ای از درمان محدود با الاینر هم در سایت منتشر شده است.
اما آنچه امروز در بحث الاینر ها به کرات در محیط های رسانه ها و متاسفانه گاه حتی در محیط های علمی و صنفی دیده می شود، نگاه تجاری به موضوع الاینر ها است. در واقع شرکت های تجاری و لابراتواری و به خصوص شرکت های بزرگی مثل الاین تکنولوژی ( مروج اینویزالاین) تبلیغات زیاد و گاه حتی کاذب در مورد این تکنیک انجام می دهند که گاه حتی اسباب گمراهی همکارانی که قصد ارایه ارتودنسی به بیماران دارند را فراهم می کند.
نگاهی جامع به الاینر ها:
قبلا در همین سایت تحت عنوان مقاله “اینویزالاین چیست؟” توضیحی جامع و علمی براساس کتب مرجع روز و مقالات به روز ( در زمان تهیه مطلب مورد نظر ) د رمورد الاینر ها ارایه کرده ام که توجه به این مقاله و تماشای حود 90 دقیقه فیلم موجود را هم به همکاران علاقمند به الاینر ها و هم به بیماران توصیه می کنم.
مروری بیشتر بر ادعا های در مورد الاینر ها:
اخیرا لینک فیلمی به صورت یک وبینار در مورد نتایج درمان با اینویزالاین در کانال های تخصصی دندانپزشکی منتشر شد که عنوان بسیار مهیج آن باعث شد فیلم مورد نظر را مشاهده کنم و یادداشت هایی از آن بردارم که نتیجه این بررسی مقاله ای شد که روبروی شماست. اولین نکته این که فیلم در مورد درمان های انجام شده توسط اینویزالاین است ولی در واقع انتشار این لینک توسط لابراتواری انجام شده که ارایه دهنده تکنیک مشابه سازی شده این سیستم است.به عنوان این وبینار توجه کنید:
ادعای بزرگی است این عنوان! در واقع درمان کیس های کلاس 3 از سخت ترین کارها در ارتودنسی است! وقتی سخنرانی ادعا می کند با الاینر ها می توان نتایجی بهتر از فیکس (اشاره به ارتودنسی ثابت) گرفت بحث جذاب می شود! و وقتی انتشار این وبینار توسط یک لابراتوار انجام می شود بحث جالبتر هم خواهد شد!
مرور وبینار فوق در مورد الاینر تراپی با اینویزالاین:
در درجه اول توصیه می کنم بعد از مشاهده فیلم هایی که در مقاله “اینویزالاین چیست؟” ارایه شده، فیلم وبینار فوق هم را هم به دقت بررسی نمایید. بیان جزء به جزء نکات هدف من نبوده است. هدفم زیر سوال بردن الاینر تراپی با اینویزالاین هم نیست زیرا اعتقاد دارم بسیار هم مناسب و مفید است به شرطی که محدودیت های آن در نظر گرفته شود و درمانی واقع بینانه به بیمار وعده داده شود. اما نکاتی در همین وبینار به ظاهر دانشگاهی ( چون توسط یک دندانپزشک که شاغل در دانشگاه است ارایه شده و در جای جای وبینار به نام دانشگاه اشاره شده و یا کیس های درمان شده در دانشگاه ارایه شده است) وجود دارد که قابل توجه است. در ادامه عکس هایی از قسمت های مختف وبینار ارایه می شود و نکات بیان شده در آن اسلاید مورد واکاوی قرار می گیرد:
وبینار الاینر تراپی در مورد کلاس 3
ارایه دهنده وبینار عضو هیات علمی است و دندانپزشکی است که درجه master دارد ولی نه در دندانپزشکی بلکه مستر در “آموزش”! اما ببینیم سخن چیست. باز تاکید می کنم که قصد رد مطالبی که ارایه شده را ندارم و فقط قصد دارم به چند نکته اشاره کنم!
اسکنر داخل دهانی در اینویزالاین
یکی از نکات شایع در تبلیغات این چنینی، بیان “آنچه در آینده امیدواریم داشته باشیم” به شکلی است که به نظر برسد “اکنون هم شانس بهره وری از این مزیت را داریم”! درواقع در همین اسلاید هم اشاره شده که پیشرفت های زیادی در اسکنر های داخل دهانی رخ داده ولی هنوز اسکنر ها دقت اعلاء را ندارند. توجه کنید که یکی از روش های کسب درآمد توسط شرکت الاین تکنولوژی، فروش اسکنر های داخل دهانی است که هم قیمت بالایی دارند و هم خدمات پس از فروش گران قیمت. بنابراین هرچه این اسکنرها بیشتر کارآ و مفید شناخته شوند، درآمد شرکت بالاتر خواهد رفت!
اهداف درمانی در کلاس 3 ها
سخنران در این قسمت های وبینار به اهداف درمانی در کیس های کلاس 3 و نتایج تحقیقات مرتبط با این درمان ها اشاره می کند. توجه کنید که اغلب این تحقیقات حاصل مطالع روی کیس های درمان شده با ارتودنسی ثابت هستند و برخی هم براساس نتایج درمان های فانکشنال!
اهداف درمانی ناهنجاری کلاس 3
و همه این اهداف با درمان های ثابت یا فانکشنال محقق شده است! اما مثل اغلب روش های تبلیغاتی، مبلغ سعی کرده با کم رنگ کردن قدرت روش مقابل و پررنگ کردن ضعف “احتمالی” آن اقدام به قوی تر نشان دادن روش مورد نظر خود نماید! مثلا در آخرین پاراگراف این اسلاید، طوری صحبت شده که گویی در روش های ارتودنسی ثابت کنترل عمودی ضعیفی خواهیم داشت! درحالیکه اصلا اینگونه نیست. جالبتر اینکه سخنران در ادامه همین وبینار به استفاده از مینی اسکرو ها در کنترل بعد عمودی در الاینر تراپی با اینویزالاین اشاره می کند! در حالیکه هم استفاده از مینی اسکرو و هم استفاده از الاستیک های بین فکی در ارتودنسی ثابت مطمئن تر و قابل پیش بینی تر است!
سختی درمان کلاس 3 با ارتودنسی ثابت
این یکی از جالبترین اسلاید هاست: سخنران در بند دوم به بحث دیس اکلود کردن در طی درمان اشاره کرده و به گونه ای القاء کرده است که گویی این مساله ضعف درمان های ثابت است! درحالیکه اتفاقا این کاردر درمان های ثابت معمولا با روش های ثابت انجام می شود (مثلا توربو ها) گه گرچه محدودیت هایی دارد ولی نتایج را قابل پیش بینی تر می کند! در حالیکه در الاینر های زمانی که بیمار الاینر را از دهان خارج می کند عملادیس اکلود کردن معنی ندارد و در دوره های طولانی ای از درمان، عملا بیمار هیچ اکلوژنی ندارد!
بند سوم هم مطلب جالب توجهی دارد! گویی تحلیل ریشه در روش های ثابت بیشتر است! چنین چیزی واقعیت ندارد و در درمان موارد متوسط، تحلیل ریشه در هردو روش دیده می شود. تفاوت اصلی در روش درمانی در الاینر ها است که در واقع الاینر ها بیشتر روی حرکات تیپینگ مانور می دهند و به همین خاطر فشار روی ریشه کمتر است درحالیکه در روش های ثابت کنترل تورک بیشتری اعمال میشود! بنابراین درمان یک ناهنجاری مشابه توسط روش الاینر با حرکات متناوب تیپینگ و با صرف زمان بیشتری باید انجام شود!
بررسی کیس های ارایه شده الاینر تراپی در وبینار مذکور:
اگر نوشته ها و فیلم های قبلی بنده را مشاهده کرده باشید (مانند این لینک) خواهید دید که در مجوع الاینر ها اگرچه در درمان موارد ساده و مشکلات ملایم نسبتا موفق عمل می کنند، ولی در درمان موارد مشکل تر، در اغلب موارد از طرفی سطح پایین تری از استاندار درمانی را ارایه می دهند و از طرف دیگر درمان را در زمان طولانی تری ارایه می دهند.
اعتقاد دارم باید بیماران به درستی از این مورد آگاه باشند و بدانند که درمانشان با ارتودنسی ثابت در زمان کوتاه تر با نتیجه بهتر قابل انجام است.
در این وبینار هم با مشکل فوق (کیفیت پایین تر درمان ها) روبرو هستیم به علاوه یک مساله شایع که حتی در مقالات هم به وفور با آن روبرو شده ام: ارایه دهندگان سعی می کنند اهمیت درمان انجام شده را بیش از آنچه در واقع رخ داده است بزرگ نشان دهند. به این منظور از سه مکانیسم استفاده می کنند:
1- از سویی در شدت مشکل اولیه اغراق می کنند،
2- از طرفی در مورد میزان تغییرات حاصل از درمان مبالغه می کنند
3- از جانب دیگر نتیجه ایجاد شده را بیش از حد رضایت بخش جلوه می دهند!
فراموش نکنید که در عنوان وبینار فوق ادعا شده است که “الاینر درمان بهتر از ثابت ارایه میدهد”!
مثلا به نمونه های زیر توجه کنید:
مثال در مورد درمان با الاینر ها – صورت قبل از درمان
بیمار کلاس 3 معرفی شده است بدون اینکه به میزان کلاس 3 بودن اشاره شود. ولی واقعا بیمار چقدر کلاس 3 است؟
مثال در مورد درمان با الاینر ها – دندان ها
آنچه این بیمار نیاز داشته، بستن فضا ها بوده است. قبل از درمان کانین ها و مولر ها در رابطه کلاس 1 بوده اند و اکلوژن خوبی هم داشته اند. اما بعد از درمان عملا جفت شدن دندان ها خصوصا در سمت چپ مختل شده است.
مثال در مورد درمان با الاینر ها – دندان ها
سه سال از پایان درمان گذشته است و اگرچه اوپن بایت خلفی (فاصله بین دندان ها) کاهش یافته و اکلوژن (جفت شدن دندان ها) بهتر شده ولی هنوز کانین سمت چپ اکلوژن خوبی ندارد و احتمالا هنوز رابطه canine raised کاملی نداریم. البته ایراد بزرگی نیست! ولی آیا این درمان را نمی شد سریعتر و بهتر انجام داد؟
در ((مقاله بعدی)) اسلاید ها و کیس های بیشتری مرور خواهد شد.