ارتودنسی در دوران بارداری از این جهت دارای اهمیت میباشد که بسیاری از بانوان جوان، علاقهمند هستند دندانهای خود را که در اثر رشد طبیعی بهصورت نامرتب هستند، با استفاده از خدمات ارتودنسی به حالت یکدست و مرتبتر درآورند تا علاوه برافزایش زیبایی ظاهری خود، بتوانند بهداشت دهان و دندان خود را نیز بهخوبی رعایت کنند.
چگونگی انجام ارتودنسی در دوران بارداری
درصورتیکه باردار هستید و قصد دارید تا دندانهای خود را ارتودنسی کنید، قبل از انجام ارتودنسی در دوران بارداری باید پزشک خود را از بیماریهایی مانند بیماری لثه که به آن مبتلا هستید آگاه کنید؛ اما درصورتیکه هیچگونه بیماری خاصی را نداشته باشید، میتوانید بهراحتی عمل ارتودنسی در دوران بارداری را بروی دندانهای خود انجام داده و ظاهر خود را زیباتر کنید.
در حقیقت انجام ارتودنسی های مانند ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی دیمون ، ارتودنسی شفاف در دوران بارداری باوجود مراجعات نزد پزشک و چکاپ های دورهای میتواند بیخطر باشد، ولی این نکته را فراموش نکنید که عمل ارتودنسی در دوران بارداری نسبت به بقیه مواقع نیازمند انجام مراقبهای بیشتری از جانب شما خواهد بود، زیرا با وجود انجام ارتودنسی در دوران بارداری، شما در مسواک کردن و یا نخ دندان کشیدن در بین دندانهای خود دچار مشکل میشوید و همین امر سبب تجمع میکروبها در نقطه موردنظر شده و عفونت و التهاب لثهها را در پی خواهد داشت؛ بنابراین پس از انجام ارتودنسی در دوران بارداری ممکن است دندانهای شما دچار پوسیدگی بیشتری نسبت به مواقع دیگر شود.
مشکلات انجام ارتودنسی در دوران بارداری
در حقیقت انجام ارتودنسی در دوران بارداری، هیچگونه خطر خاصی را برای شما به همراه نخواهد داشت و رعایت نکات احتمالی و توصیههای پزشک معالج شما، میتواند این امکان را فراهم کند که شما بدون هیچگونه عفونت لثهای یا ایجاد التهاب و خونریزی بتوانید ارتودنسی در دوران بارداری را انجام دهید و از ظاهر دندانهای مرتب خود بعد از انجام ارتودنسی لذت ببرید.
همچنین برای اینکه بتوانید انجام ارتودنسی را بهصورت بیخطر در دوران بارداری خود داشته باشید، به شما توصیه میکنیم که بهداشت دهان و دندان خود را بیشتر از بقیه مواقع رعایت کنید تا در زمان انجام ارتودنسی در دوران بارداری خود، دچار پوسیدگی و درد در قسمت لثه و دندانهای خود نشوید.
بنابراین مادران باردار باید توجه داشته باشند که درصورتیکه بهداشت دهان و دندان خود را بهدرستی در دوران بارداری رعایت نکنند، ممکن است که با افزایش بیماریهای لثه پس از انجام ارتودنسی در دوران بارداری، عوارضی مانند زایمان زودرس یا کاهش وزن نوزاد و سقطجنین برای آنها وجود داشته باشد.
ازاینرو بعد از انجام ارتودنسی در دوران بارداری خود بهصورت مرتب به پزشک موردنظرتان مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه داروها در هنگام بروز درد و التهاب در قسمت لثههای خود جدا پرهیز کنید.
نکات مهم ارتودنسی در دوران بارداری
با توجه به اینکه زنان باردار از افزایش ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن خود در طول دوران بارداری برخوردار هستند. ممکن است که در هنگام انجام عمل ارتودنسی در دوران بارداری به دلیل نوسانات هورمونی، لثههای آنها به جرم و پلاک ارتودنسی واکنش نشان داده و دچار التهاب و خونریزی بیشتری شود، همچنین التهاب لثهها و خونریزی به دلیل نوسانات هورمونی در زنان باردار، میتواند سبب ناراحتی آنها شده و حساسیت و درد شدیدی را در پی داشته باشد. ولی توجه داشته باشید که با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی لازم و توصیههای پزشک خود میتوانید بهخوبی این حساسیتها را کنترل کرده و تأثیر آنها را کاهش دهید.
امکان رادیوگرافی در دوران بارداری
اگر قصد دارید تا عمل ارتودنسی در دوران بارداری را انجام دهید، این نکته را مدنظر داشته باشید که زنان باردار در طول انجام ارتودنسی دندانهای خود نمیتوانند در معرض اشعه ایکس برای عکسبرداری از دندانها قرار بگیرند، ازاینرو به شما توصیه میکنیم که قبل از انجام عکسبرداری در دوران بارداری، متخصص رادیولوژی را در رابطه با باردار بودن خود مطلع سازید.
درصورتیکه جهت انجام ارتودنسی در دوران بارداری، زنان باردار ملزم به کشیدن یک یا چند دندان خود باشند تا امکان انجام صحیح ارتودنسی در دوران بارداری برای آنها فراهم شود. بهتر است که انجام ارتودنسی خود را به دوران بعد از زایمان خود موکول کنند؛ زیرا استفاده از ماده بیحسکننده دندان برای کشیدن یا عصبکشی دندانها برای جنین بسیار مضر خواهد بود.
مشکلات انجام ارتودنسی در دوران بارداری
با توجه به اینکه بسیاری از زنان باردار، در هنگام صبح دچار حالت تهوع میشوند و بعدازآن نیز قصد دارند تا دهان و دندانهای خود را بهخوبی شسته و مسواک بزنند، وجود ارتودنسی در دوران بارداری مانع از مسواک زدن صحیح شده و مانع از شستشوی درست اسید معده از لابهلای دندانهای شما خواهد شد؛ بنابراین اسید باقیمانده در مدت طولانی سبب وارد شدن آسیبهای جدی به دندانهای شما شده و مشکلات جدی را برای شما در پی خواهد داشت.
باوجود دارا بودن ارتودنسی فلزی، برنامه غذایی و تنوع غذایی شما از محدودیت بیشتری برخوردار خواهد بود، بهگونهای که شما باید بیشتر از مواد غذایی گیاهی تغذیه کنید و از مصرف مواد غذایی مانند گوشت کباب شده و یا ذرت که در بین سیمهای ارتودنسی گیر میکنند منع خواهید شد. با همه موارد ذکرشده اگر عمل ارتودنسی را قبل از دوران بارداری خود انجام دادهاید، باید روند درمانی خود را تحت نظر پزشک زنان و دندانپزشک معالج خود ادامه دهید تا دندانهای شما در طی انجام عمل ارتودنسی به شکل ظاهری مناسب درآمده و مرتب شوند.
نکات مهم درمانی ارتودنسی در دوران بارداری
متخصص ارتودنسی موظف است تا علاوه بر رعایت نکات ایمنی لازم در ارائه خدمات به زنان باردار در هنگام معالجه، نکات مهم درمانی را نیز به اطلاع آنها برساند. برخی از خدمات مهم درمانی که دندانپزشکان باید به مادران بارداری که برای انجام خدمات ارتودنسی به مطب آنها مراجعه میکنند ارائه کنند، در زیر بهصورت مختصر ذکرشده است:
1-دریافت سابقه و تاریخچه دقیق وضعیت بیمار و اطلاع از پرونده پزشکی بیمار
2-عدم تجویز کردن داروهای ضد درد غیراستروئیدی تا حد امکان
3-بررسی وضعیت دیگر دندانهای بیمار و چگونگی ترمیم آنها
4-بررسی وضعیت التهابات و حساسیتهای لثهای بیمار و بررسی خونریزیهای لثه بیمار در صورت وجود
5- عدم تجویز رادیوگرافی جهت بیماران باردار مراجعهکننده برای دریافت خدمات ارتودنسی
6- بررسی وضعیت بیمار با نوبتدهی منظم جهت کنترل وضعیت انجام ارتودنسی و بررسی التهاب لثه