[eyesonly level="doctor" logged="in" hide="yes"]
مشاهده توضیحات تکمیلی فقط برای اعضا مقدور میباشد. در صورت نیاز عضو شوید.
[/eyesonly]
[eyesonly level="subscriber" logged="in"]
ابتدا بیایید برخی مفاهیم را مرور کنیم:
رنگ دندان ها:
توجه داشته باشید که رنگ دندان افراد هم مانند رنگ چشم و پوست می تواند تحت تاثیر ژنتیک و محیط باشد. حتی ممکن است خواهر و برادر یا والد و فرزند دندانهایی با رنگ متفاوت داشته باشند.
انواع و علت تغییر رنگ ها:
از بررسی طبقه بندی های علمی اجتناب می کنم. اما به طور خلاصه تغییر رنگ ممکن است در زمان تشکیل دندان ایجاد شده باشد، مثلا به خاطر آب منطقه یا به خاطر بیماری یا عفونت موضعی و ...: در این موارد گاه اصلاح تغییر رنگ بسیار سخت است.
کالا تغییر رنگ اگر ذاتی باشد، بسیار به سختی قابل اصلاح است، همانگونه که تغییردادن رنگ اصلی دندان ها مشکل است.(عین سفید کردن پارچه سفید با سفید کننده ها: اغلب پارچه ای که از اول خیلی هم سفید نبوده را نمی توان سفید تر از روز اول کرد)
ممکن هم هست تغییر رنگ ها زمینه خارجی داشته باشد و بعد از تشکیل دندان رنگ عوض شده باشد: در اینصورت برگردندان رنگ دندان به حالت اول اغلب بسیار راحت تر است.
بنابراین گروهی از شایع ترین عوامل ایجاد تغییر رنگ عبارتند از مواد غذایی رنگی مانند چای و قهوه و شکلات و ادویه و .... و به همین ترتیب از مهمترین روش های ممانعت از تغیییر رنگ، کمتر استفاده کردن از این مواد و شستشوی سریع بعد از استفاده از آنها و رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان خواهد بود!
انواع روش های سفید تر کردن دندان ها :
روش های غیر تهاجمی:
- جرم گیری: با برداشت جرم ها و رسوبات تشکیل شده روی دندان ها که اغلب تغییر رنگ زرد یا سیاه هم پیدا می کنند، باعث می شود دندان ها رنگ بهتری پیدا کنند.
- پولیش: ذرات ریز با سایش کنترل شده رنگ های بسیار مقاومتر یا رنگ های بین دو دندان را حذف می کنند و رنگ اصلی دندان را نمایان تر می کنند.این روش به خصوص اگر با ایرفلو انجام شود موثر تر است.
- بلیچینگ با مواد شیمیایی:
این کار بهتر است توسط دندانپزشک و در شرایط کنترل شده انجام شود تا نتیجه بهتر دهد و عوارض کمتر داشته باشد. مواد شیمیایی مورد استفاده بعد از فعال شدن سبب تغییر رنگ رنگدانه ها در عمق نفوذ ماده می شوند و البته این عمق نفوذ محدود است! متد های هوم بلیچینگ ( سفیدکردن در منزل) هم، بیشتر به عنوان روش نگهدارنده و بعد از روش حرفه ای موثر هستند و بدون روش حرفه ای کمتر مفید خواهند بود.
توجه: مواظب تبلیغات باشید! "لیزر" و "اشعه" و ... همگی برای فعال کردن ماده شیمیایی استفاده می شوند و خود به تنهایی اثر سفید کننده غیر تهاجمی ندارند! عوارض شان هم از روش های شیمیایی بدون اضعه بیشتر است و گرچه اندکی نتیجه سفید تر ایجاد می کنند ولی اگر درست استفاده نشوند عوارض بدی دارند! اشعه ای که برای فعال کردن ماده شیمیایی استفاده می شود اغلب همان اشعه ای است که برای اهداف ترمیم دندانها استفاده می شود و فقط دستگاه آن به شکل خاص طراحی شده تا در زمانی که بیمار نشسته و منتظر انجام پروسه هست، نیازی به نگه داشتن دستگاه نباشد! (همانند سشوار ها و خشک کن های حرفه ای آرایشگاه ها!)
روش های تهاجمی تر:
- اصلاح تغییر رنگ داخل کانال عصبی: برای اصلاح رنگ دندانی که بعد از ضربه یا عصب کشی تغییر رنگ یافته استفاده می شود. بهتر است توسط دندانپزشک خبره، ترجیحا متخصص عصب کشی یا ترمیمی، انجام شود.
-اصلاح تغییر رنگ با میکرو ابریژن (سایش مختصر سطح دندان): برخی تغییر رنگ ها به این شکل اصلاح می شوند ( مثلا بعد از ارتودنسی در مورد کسی که خوب مسواک نزده و دندان لکه پیدا کرده است).
روش های کم و بیش تهاجمی:
گاه برای پوشاندن رنگ دندان، روی دندان ها لایه ای اضافه می شود که ممکن است ازجنس کامپوزیت (مواد همرنگ دندان) یا سرامیک (چینی) یا ... باشد. این تکنیک لامینیت یا ونیر یا کامپونیر نام دارد. اغلب در این موارد اندکی از دندان هم تراشیده می شود. به یاد داشته باشید که این روش ها اغلب برگشت تاپذیر هستند و اگر پشیمان شوید، یا برداشته نمی شوند و یا اگر برداشته شوند دندان وضع بدتر از روز اول ممکن است داشته باشد!
این روش ها برای برخی افراد بهترین راه یا تنها راه داشتن دندان های سفید تر هستند ولی متاسفانه اغلب کسانی که به این روش اقدام به سفیدتر کردن می کنند، از عوارض آن به درستی آگاه نیستند!
و اما یک سوال مهم! آیا نتایج بیلچینگ دایمی هستند؟
توجه داشته باشید که اگر عاملی که سبب تغییر رنگ شده است هنوز موجود باشد، باز این احتمال وجود دارد که رنگ دندان ها عوض شود! معمولا کنترل کامل این عوامل هم ممکن نیست و بنابراین همیشه درصدی از تغییر رنگ مجدد قابل انتظار است!
پس همانطور که اگر بعد از جرم گیری دقت نکنید باز هم دندان ها جرم می گیرند، بعد از سفید کردن هم احتمال رنگ گرفتن کم و بیش وجود دارد!
مرور چند نکته مهم از درمان های واقعی!
آیا می توانیم به چشمان خود اعتماد کنیم؟
آنچه در تبلیغات می بینید اغلب از واقعیت روزمره فاصله دارند! اول اینکه سوژه های تبلیغات و مدل ها با دقت انتخاب می شوند تا بهترین شرایط ممکن را داشته باشند. دوم اینکه روی تصاویر، حتی روی ویدیو ها بسیار کارهای تصحیحی ممکن است صورت گیرد! حتی یک تغییر کوچک در شرایط نورپردازی می تواند دندان ها را سفید تر نشان دهد! به عکس زیر نگاه کنید:
به مستطیل توجه کنید: دندان های این خانم در این ۲ سال سفید تر نشده اند! فقط دوربین عوض شده است (بالا و پایین راست: کانون - پایین چپ: آیفون) !
این حقه ها در مدلینگ و تبلیغات رایج هستند، دقت کنید!
آیا لامینیت یا ونیر همواره بی ضرر است؟
در برخی افراد چاره ای جز لامینیت نیست و عملا بهترین راه باقی مانده همین راه است. اما بیمار باید قبل از انتخاب این روش کاملا توجیه شده باشد که عوارض آن چیست و اطلاعات صحیح درمورد روش های جایگزین گرفته باشد.
مثلا بسیاری از افراد به تصور این که هزینه و زمان ارتودنسی زیاد است، اقدام به لامینیت می کنند و هم دندان های ایشان دست خورده شده و از فرم اصلی خارج می شود و هم در بلند مدت هزینه تمام شده بیشتری پرداخت می کنند!
در مورد اینکه از نظر کتب مرجع دندانپزشکی چه زمانی استفاده از لامینیت برای صاف کردن یا سفید کردن توصیه می شود و چه زمانی نه، به ((این مقاله)) مراجعه کنید.
تصویر زیر تصاویر لابراتواری یک مورد که ۶ دندان جلو خود را لامینیت چینی گذاشته نشان می دهد که مشخص است وی قبلا دندان های نامرتبی داشته است! شاید وی از رنگ دندان ها هم راضی نبوده است و لی آیا به نظر شما اگر ایشان می دانست که با هزینه ای کمتر ازآنچه تصورش را می کرد و در زمانی کمتر از ۶ ماه -مانند ((این خانم)) - می توانست ارتودنسی کند، باز همان تصمیم را می گرفت؟ به تصویر توجه کنید:
فلش فیروزه ای نشان می دهد که دندان ها تراش خورده اند.
دندان های این فرد صاف و شاید سفید تر شده اند ولی به چه قیمتی؟
آیا بعد از اینکه از روش هایی مانند لامینیت استفاده کردیم، می توانیم خیال راحت داشته باشیم که دندان ها همینطور خواهند ماند؟
در واقع نه! همانند هر درمان دیگری(مثل ارتودنسی و جراحی بینی و ... ) ، شما بعد از روش های لامینیت باید از آنها نگهداری کنید. ممکن است بشکنند یا لب پر شوند. حال اگر برای زیبایی این کار را کرده باشید شاید برای شما این اقدام ارزش مشکلات بعدی را داشته باشد. اما اگر فقط برای صافتر کردن درمان ر انجام داده باشید، ممکن است بعد ها پشیمان شوید! خصوصا اگر بفهمید که با صرف اندکی زمان و هزینه ای نسبتا کمتر از آنچه فکر می کردید، می توانستید دندان های خودتان را صاف و مرتب داشته باشید و نه به زور وصله و پینه!
به این تصویر توجه کنید:
این خانم از شکل و رنگ دندانها ناراضی بود. وی ابتدا چند سال پیش دندانهای بالا را لامینین کامپوزیتی کرد و بعد از مدتی دندان های پایین را.
اگرچه از تصمیم قبلی خود راضی بود و از زیبایی هم بهره مند شده بود ولی اکنون به این نتیجه رسیده بود که باید از اول ارتودنسی می کرده است ولی با این وضع انجام ارتودنسی هم برای وی مشک است.
وی برای اصلاح ترمیم های دندان های بالا قبل از ارتودنسی ارجاع شد چون ترمیم ها عمر خود را کرده وباید اصلاح یا تعویض می شدند!
[/eyesonly]